15 Mart 2014 Cumartesi

Gümüşlük' te Köpek Katliamlarını Kınıyoruz

Aylardır devam eden köpek katliamlarına muğla’ nın bodrum ilçesi’ne bağlı Gümüşlük Beldesi’ nde bir yenisi daha eklendi. Sahipli 6 köpek zehirlenerek öldürüldü.


Sabah evlerinden çıkan Gümüşlük sakinleri, sokaklarda ve bahçelerde zehirlenerek öldürülmüş köpekleri görünce çılgına döndü. Gümüşlük Atlı Spor Kulübü’nün işletmecisi Sedat Sadıkoğlu ve eşi Viktoria Sadıkoğlu’nun ’Fişek’ isimli doberman ve ’Apaçi’ isimli Amerikan buldog cinsi köpekleri de zehirlenerek öldürüldü. Atlı Spor Kulübü’nün bahçesinde kulübelerinde bağlı olan köpeklerini sabah ölü olarak bulunan Sadıkoğlu çifti perişan oldu.


Sadıkoğlu, “Gümüşlük’te aylardır devam eden köpek zehirlenmeleri sahipli köpeklere kadar uzandı. Hayvanseverlerin tüm şikayetlerine rağmen bugüne kadar ne bir tedbir alınabildi ne de suçlular yakalanabildi. Bulduğumuz zehirli kıymaları veterinere götürüp ardından jandarmaya suç duyurusunda bulunacağız. Evladımız gibi olan ve kimseye hiçbir zararı olmayan 2 köpeğimizi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.



Gümüşlük' te Köpek Katliamlarını Kınıyoruz

12 Mart 2014 Çarşamba

Bu Şehirde Kedi ve Kuşlar için Evler Yapılıyor

Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Adapazarı’nda sokak kedileri için farklı bölgelere kedi evi, tabiat parklarına da kuş evleri yerleştiriyor.


Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Adapazarı şehir merkezindeki sokak hayvanları ve yaban kuşlarının korunmalarına yönelik çalışma başlattı. Sokak kedileri için şehir merkezinde belirli noktalara ahşaptan yapılan 1 metre 80 santimetre yüksekliğindeki kedi evleri konulacak. Bu şekilde sokak kedilerinin korunmaları amaçlanırken, ilk etapta 4 kedi evinin yapılacağı belirtildi.


Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Vedat Dilaver, yaban kuşlarının korunması içinde tabiat parklarına ahşap kuş evleri yerleştirildiğini söyledi. Dilaver kuşların doğal yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, ‘ Kuşlar yüzyıllardır ecdadımız tarafından sevilmiş ve korunmuştur. Öyle ki bir zamanlar eski ahşap evlerde bile saçak altlarında kuşlar için barınaklar, kuş evleri yapılırdı. Kurum olarak da serçe, saka, kırlangıç gibi korunmaya muhtaç küçük kuşlar için tabiat parklarımızdaki ağaçlara ahşap kuş evleri yerleştiriyoruz” dedi. (DHA)


 



Bu Şehirde Kedi ve Kuşlar için Evler Yapılıyor

3 Mart 2014 Pazartesi

Köpeklerde Yalancı Kuduz (Aujesky)

Hastalık etkeni nedir ?


Yalancı kuduz virüsü herpes virüs gurubundandır.


Hastalık nasıl bulaşır ?


Genelde domuzların hastalığıdır. Kedi ve köpeklere domuzların yaygın olarak bulunduğu bölgelerde bulaşma olabilir.


Hastalık nasıl gelişir ?


Virüs vücuda girdikten sonra sinir uçları yoluyla merkezi sinir sistemine ulaşır. Buradan beyne giderek buradaki sinir dokusunda iltihaplanmalara sebeb olur.


Hastalığın belirtileri nelerdir ?


Davranışlardaki ani değişim,

Nefes zorluğu,

Aşırı salya salgısı,

İshal,

Kusma,

Genelde başta, ayaklarda, boyun ve omuzlarda şiddetli kasılmalar görülür,

Eritem ve ülseratif deri yaralarına yol açan kaşıntı,

Kısmi felç, genel felç ve ses kısılmalarına neden olan cranial sinir zararları,

Nöbetler ve sonrasında gelen ölüm.


Nasıl önlem alabiliriz ?


Çiğ domuz ürünlerinin köpeklere verilmemesi gerekir.


Hastalığa karşı aşılama genellikle domuzların yaygın olarak bulunduğu bölgelerde yapılmaktadır.


Sonuç


Hastalığa yakalandıktan sonra fazla yapılacak bir şey yoktur ve ölüm beklenen sondur.


Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri



Köpeklerde Yalancı Kuduz (Aujesky)

Köpeklerde Lyme Hastalığı (Lyme Disease)

Hastalık etkeni nedir ?


Hastalık etkeni Borrrelia burgdorferidir. İnsanlarda ve köpeklerde eklem, deri lezyonları ve diğer organ bozukluklarına neden olur.


Hastalık nasıl bulaşır ?


Hastalık genelde hastalığı taşıyan kene ısırığından bulaşır. Köpekler hastalığa insanlar ve kedilerden daha kolay yakalanırlar.


Ayrıca dışarda yaşayan köpekler evde yaşayan köpeklere göre daha fazla risk altındadırlar.


Hastalık nasıl gelişir ?


Hastalık taşıyan kenenin ısırması; hiç bir hastalık semptomu ortaya çıkartmayacağı gibi ilk semptomlar bir kaç ay sonrada ortaya çıkabilir. Ayrıca enfekte olan köpeklerin çok az bir bölümü klinik semptom gösterirler.


Hastalığın belirtileri nelerdir ?


Hastalık genelde köpeklerde hemen semptom göstermez. Bununla birlikte ilerlemiş vakalarda aşağıdaki semptomlar görülebilir.


Ateş (40-41 C’)

İştahsızlık

Patolojik uyku hali

Haraket etmekte isteksizlik

Topallık genelde tek bir eklemde bazen de bir kaç eklemde görülür. Eklemler şiş ve ağrılı olabilir.


Nasıl önlem alabiliriz ?


Köpekleri kenelerin bol olabileceği ortamlardan uzak tutmak gerekir. Bu hastalığa karşı kullanılabilecek aşı artık ülkemizde bulunmaktadır. Her yıl düzenli olarak kullanılması en iyi korunma yöntemi olacaktır.


Hastalığın en çok görüldüğü zamanlar mayıs ve kasım aylarıdır. Bu nedenle bu aylarda kene mücadelesi çok önemlidir.


Sonuç


Bu hastalıkla mücadele edebilmek için kenelerle olan savaşı bilinçli ve inatçı bir şekilde sürdürmek gerekir. Köpekleri sık sık pire ve kene taramasından geçirip doğru zamanlarda ilaçlama yapılmalıdır.



Köpeklerde Lyme Hastalığı (Lyme Disease)

Kedilerde Kist Hydatik (Echinococcosis)

Hastalığın etkeni nedir ?


Etken Echinococcus multilocularistir. Erişkin hali köpeklerde yaşayan bu parazitin kedilere bulaşması ara konakçısı olan fareler aracılığı ile olmaktadır.
Hastalığın gelişimi nasıldır ?


Kedi veya köpeklerin dışkısı ile atılan yumurtaların ara konakçı fareler tarafından alınması ile ve vücudunda bu kisti taşıyan farenin kediler tarafından yenilmesi ile kediye bulaşır. Parazit kedilerin bağırsağında gelişerek yaklaşık 2 aylık bir sürede erişkin şeklini alır. Kedinin dışkısı ile dışarı atılan yumurtaların tekrar fareler ve kediler tarafından alınması ile siklus devam eder.

Farelerin ve fare ile beslenen kedilerin insan ile teması fazla olmadığından, insanlara bulaşma nadirdir. Ancak bulaşma olduğu durumlarda insanlarda karaciğer başta olmak üzere akciğer, periton, böbrek ve beyin gibi organlarda hidatik kist oluşturabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir ?


Paraziti taşıyan kedilerde belirgin bir problem yaratmaz. Görülebilecek tek bulgu dışkı ile atılan halka veya yumurtalar olabilir. Bunlar uygun bir paraziter ilaç uygulaması ile giderilebilir.
Hastalıkdan nasıl korunulur ?


Kedilerin enfekte organları ( akciğer, karaciğer gibi ) yemesi engellenmelidir. Ayrıca bu tür sakatatlar sağlıklı da olsalar çiğ olarak verilmemelidir.


Gıda maddesi olarak tüketilen meyve ve sebzeler çok iyi yıkadıktan sonra yenilmelidir.


Kedilere pazitlerin yumurtalarına karşı düzenli olarak ilaç verilmelidir.


Bu amaçla kullanılan ilaçların kullanım aralığı hastalığı kapma riski, yaşadığı çevre ve diğer faktörlere göre değişebilsede genelde 3 ile 6 aydır.
Sonuç


Kedilerin enfekte organları ( akciğer, karaciğer gibi ) yemesi engellenmelidir. Ayrıca bu tür sakatatlar sağlıklı da olsalar çiğ olarak verilmemelidir.


Gıda maddesi olarak tüketilen meyve ve sebzeler çok iyi yıkadıktan sonra yenilmelidir.


Kedilere pazitlerin yumurtalarına karşı düzenli olarak ilaç verilmelidir.Bu amaçla kullanılan ilaçların kullanım aralığı hastalığı kapma riski, yaşadığı çevre ve diğer faktörlere göre değişebilsede genelde 3 ile 6 aydır.



Kedilerde Kist Hydatik (Echinococcosis)